Dieta hypoarelgiczna
Dieta hypoalergiczna opracowana przez Dr. med Konrada Werthmann'a
DIETA HYPOALERGICZNA
PRODUKTY NIEZALECANE
Mleko krowie i wszystkie jego produkty:
Masło, śmietana, sery, czekolada, margaryna z mlekiem, jogurty i inne
Jajka kurze i wszystkie produkty zawierające jajka:
Ciasta, ciasteczka, żywność panierowana, majonez, naleśniki
Cukry proste oraz dwucukry:
cukier, miód, słodkie ciasta
Orzechy, świeże warzywa i świeże owoce (celuloza):
Orzechy włoskie, laskowe, musli, Nutella, dieta wysokowłókninowa, chleb pełnoziarnisty, ziarna np słonecznika, świeże owoce, świeże warzywa, surowe sałatki owocowe i warzywne, suszone owoce
Żywność zawierająca histaminę:
Sardynki, anchovies, puszkowane ryby, bekon, mięso królicze, wieprzowina
Alergeny dróg oddechowych:
Cebula, czosnek, por, musztarda, ketchup, owoce cytrusowe, kiwi, jagody, jabłka
PRODUKTY DOZWOLONE
Substytuty mleka krowiego:
Mleko sojowe i produkty sojowe
Mleko kozie i jego produkty (zawsze 1:1 z wodą)
Mleko owcze i jego produkty (zawsze 1:1 z wodą)
Margaryna wolna od krowiego mleka
Substytuty jajek kurzych:
Jajka kacze, gęsie, indycze
Substytuty cukrów:
węglowodany złożone, kasze, kukurydza, ziemniaki
Substytuty orzechów i żywności z celulozą:
Gotowane warzywa, gotowane lub pieczone owoce, pieczone lub grilowane babany
Substytuty histaminy:
Gotowane lub grilowane ryby, kurczaki, kaczki, gęsi, indyki, kozy, ziemniaki, ryż
Dieta opracowana przez dr. med. Konrad Werthmann'a